Taidelaronia Maailman paras ja ainoa Hilkkapien Onnentyär Ämmi, Kaikilla ihmisen oikeuksilla.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kesäinen luonto

Kukkia ja kimalaisia Suomen suvessa

Kesäpäivä ukkosmyrskyn jälkeen, vettä tuli, mutta puita ei sentään kaatunut. Parahiksi ennätimme Tiinan kanssa juuri pois suolta, kun taivas aukesi olimme justiinsa jo porstuassa. Hillaa löytyi aika runsaasti, joten huomenna suolle uudestaan, näkyi siellä jo marjamiehiä muitakin liikkuvan. Tarkoitan marjanaisia, sillä naisia oli pelkästään liikkeellä, eli sama ilmiö, kuin Kontupohjan suomalaisessa kirkossa olin siellä yksin mies sadan mummon seassa.

 

Hilla sinä valoinen marja,

ympärillä paarmojen karja,

mättähältä mättähälle kulkien

Mistä kana tietää?

Kesäinen luonto on suomalaisille pitkälti yöttömän yön ympärille kehittynyt auringon palvonta. Jo keväällä se juhannuksen odotus alkaa. Sitten tuleekin jo heinäkuun paahteiset seisovat päivät, jolloin ilma vain jököttää paikoillaan. Naisten viikot katkaisevat helteet yleensä ja sitten tulevat ukkoset ja raekuurot.

Sitä vain ihmettelen mistä linnut saavat oppinsa vuorokausirytmiinsä? Kuoriutuvathan useimmat linnut suoraan yöttömään yöhön, mutta siitä huolimatta ne osaavat mennä nukkumaan ajoillaan, vaikka aurinko porottaa vielä täydeltä terältä.

Paha hallayö

En pidä hallaöistä erityisesti nyt kun mustikat, muut marjat ja jopa omenapuut kukkivat. Halla voi tehdä tuhoja.

Kun kerran luonto on vauhdissa, minusta samassa vauhdissa sen pitäisi pysyä. Luonto kuitenkin määrää miten itse kulkee.

Nyt mustikat kukkivat runsaasti. Kuulemma mustikat kestävät jonkun verran pieniä pakkasia riippuen kukkien avautumisesta. Jos pölyttäjiä on paljon ja halla pysyy muualla, mustikkasato voi olla hyvä tänä kesänäkin.

 

 

Jumala näyttää meille kieltä

Niin tulin sadetta pitämään, ei tuolla ulkona enää voi kuljeskella aurinkoa palvomassa. Ihmetellä kuitenkin pitää mitenihmeen kaunista luonto on vaikka on ollut suhteettoman märkää ja kylmää.

Ikuinen kesä Helsingin keskustassa

Sateinen kesä? -Paikoittain, joo. Sateita saa odottaa suomalaisessa kesässä. Sen sijaan tämän kesän (kevään) erikoisuus on se tuuli, joka on välillä hyvin voimakas.

Tuulisena päivänä päätin lähteä lasten kanssa Helsinkiin ja käydä katsomassa, mitä kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin oli kätketty, ja se kannatti. Siellä on erilaisia kasveja eri kasvihuoneissa. Korkeassa palmuhuoneessa tunsin olevani jossain kaukana ja ensimmäistä kertaa elämässäni näin kaakaopuun ja hedelmät omin silmin, vaikka itse olen syntynyt maassa, jossa kaakao kasvaa luonnossa.

Luonto herää

Eilen oli ihmeellinen päivä tai ei. Jokainen päivähän on mahdollisuus, yksikään ei ole parempi toista. Eilen kuitenkin osui nähtäville enemmän kuin yleensä, tavallisesti tai koskaan.

Lähdimme koirien kanssa katsomaan joutsenia, mutta nitä ei enää ollut. Sorsat ja tavitkin olivat jo muuttaneet pois siitä lätäköstä johon ensimmäiseksi lentävät keväällä. Mutta jänikset olivat liikkeellä niitä oli jopa kolme yhtäaikaa esillä. Jännän näköistä, kun isutivat keskellä metsätietä korvat höröllänsä. Kuullostellen, että mikä mukmma sieltä nyt tulee neljän koiran kanssa.

Kalevantulet

Heräsin noin kolmelta aamuyöllä ampiaisen surinaan. Samalla huomasin ikkunasta vilkkuvan valon ja nousin katsomaan.

Taivas oli pilvinen ja etelää kohti välkkyi kaunista punertavaa valoa silloin tällöin parissa kohdassa. Mitään ääntä ei kuulunut. Huomasin heti, ettei se voinut olla lentokone. Salamointia se oli ja ilman ääntä.

Valoilmiö jatkoi kuitenkin samalla tavalla. Menimme katsomaan netistä. Mitään ukkosmyrskyä ei ollut luvassa, mutta löysimme tietoa Kalevantulista!

Pitkospuita pitkin Lammassaareen

 

Kesän ehdottomiin luontoelämyksiin kuuluu retki Lammassaareen ja sen lähiympäristöön.  Eipä ole Vanhankaupunginlahtea syyttä kutsuttu keitaaksi Helsingin keskellä: Vantaanjoen rannat täyttyvät kalastajista ja kesän lämmöstä muuten nauttivista kanssakulkijoista.

Hurmaava huomen

Varhainen usvainen, lämmin aamu ja näköala ikkunasta houkuttelivat kuvaamaan. Kuvat aamukosteasta luonnosta kertokoot enemmän kuin kuivat sanat.  Usein olen menettänyt näitä parhaita hetkiä. Tänään niin ei käynyt.


 

Julkaise syötteitä